Internationale Toernooien


WK 2018 (WWC) – Linz, Oostenrijk
In 2018 deed onze vrouwenploeg voor de allereerste keer mee aan een internationaal vuistbaltoernooi. Dit was echter geen standaard toernooi maar direct een wereldkampioenschap. De organisatie was goed, we hadden zelf twee begeleiders gekregen. Deze zorgden dat we steeds op de juiste locaties aanwezig waren en trakteerden ons al eens op een drankje en iets lekkers. 

Voor we zelf aan de slag gingen hebben we nog even tijd genomen om eens naar een wedstrijd van de andere teams te kijken. Een wedstrijd live mee maken was voor vele de eerste keer, de spanning nam bij iedereen toe om zelf ook te spelen. Onze eerste wedstrijd was tegen Oostenrijk, een top vuistbal land, we verloren dan ook met grote verschillen (eind score BEL-AUS 0-2 in sets). Maar ondanks ons verlies hadden we wel de smaak te pakken. 

Dit WK was nooit mogelijk geweest zonder de sponsoring van Irex consulting


EK 2019 – Lázně Bohdaneč, Tsjechie
De vrouwen van de Belgische ‘Red Jellyfists’ Nationale ploeg Vuistbal hebben dit weekend het Europees Kampioenschap Vuistbal gespeeld te Lazne Bohdanec, Tsjechië. Dit was het eerste EK voor de Belgische vrouwen, die nog maar anderhalf jaar geleden gestart zijn. 
De teamsport vuistbal werd pas in 2018 geïntroduceerd in België voor de vrouwen, maar wint elk jaar meer bekendheid. De sport heeft iets weg van volleybal, maar wordt enkel met de vuisten gespeeld. Vorig jaar reisde het Belgisch vrouwenteam naar Linz (Oostenrijk) voor hun deelname aan het Fistball Women’s World Championship, waar ze 11de eindigde.

In de poulefase kwamen de Red Jellyfists uit tegen Zwitserland, Polen en Servië. Helaas eindigden ze op een 4de plaats. De plaatsingswedstrijden zagen de talrijke supporters België nipt verliezen tegen Denemarken en Tsjechië, waardoor het nationale team op een 9de plaats eindigde.
Fauve Thys, kapitein en afkomstig van Peer: “We zijn zeker tevreden over onze 2de deelname aan een internationaal toernooi. We zijn nu 9de, dus we gaan in stijgende lijn. Ook ons spel is beter. We voelen zeker ook een opmars voor de vrouwen in vuistballend België: niet alleen hebben we ons spelersaantal verdubbeld en sponsors gevonden met hoofdsponsor VDN Construct, de livestream van onze Europese matchen was ook druk bekeken. Tenslotte hopen we ook lokaal ons meer te verankeren: met 4 speelsters uit Limburg in het nationale team dragen we toch een zekere trots die we willen uitbreiden.
Volgend jaar staat er een Wereldkampioenschap in Chili op het programma voor de vrouwen. “Daar zullen we toch nog heel wat fondsenverwerving voor nodig hebben”, aldus Fauve. De mannen spelen dit jaar nog het Wereldkampioenschap in Winterthur, Zwitserland van 10 tem 17 augustus.