Internationale Toernooien


EK 2018
– Adelmanssfelden
Adelmannsfelden, 24 augustus 2018 Onze nationale vuistbalploeg The Red Jellyfists strijdt dit weekend voor een mooie plaats in het Europees klassement. Verschillende internationale ploegen nemen het daar tegen elkaar op, inclusief titelverdediger Duitsland. Zo wordt België voor het tweede jaar op rij vertegenwoordigd in het vuistbal.

Begin deze zomer nam de Belgische vrouwenploeg deel aan het Fistball Women’s World Championship in Linz (Oostenrijk), een primeur. Vorige week werd ook het Belgisch Kampioenschap voor de derde keer uitgevochten in Zandhoven en dit weekend is het aan de mannenploeg om hun beste vuist voor te zetten op het Europees Kampioenschap. 

De Red Jellyfists spelen vrijdag 24 augustus de eerste wedstrijd tegen Polen en Denemarken, op zaterdag staan ze tegenover Tsjechië en Servië. De laatste match wordt gespeeld tegen onze Nederlandse Zuiderburen. Liefhebbers kunnen de openingsmatch van zaterdag live volgen op www.fistball.tv.

De Belgische ploegen zijn ondertussen niet meer onbekend in het vuistbal, en dat terwijl de sport pas in 2015 in België geïntroduceerd werd door Zandhovenaar Bert Stoelen (26). “Toen ik twee jaar geleden rondreisde in Azië en Australië, leerde ik een Zwisters meisje kennen. Zij speelde vuistbal en vertelde me over de collegialiteit tussen vuistballers. Zo mocht ik met haar bij een andere ‘fistballplayer’ blijven logeren in Australië. De gastvrijheid en hartelijkheid is me zo bijgebleven dat ik meteen op zoek ben gegaan naar een vuistbalteam wanneer ik terug in België aankwam.”

Vuistbal is een sport die lijkt op volleybal: twee teams spelen tegen elkaar, elk op een half veld. In het midden hangt geen net, maar een lint tussen twee palen. Elk team bestaat uit vijf spelers. De spelers proberen de bal over het net te spelen, vanuit hun helft naar de helft van de tegenspeler. Hierbij mogen enkel de armen en de gesloten vuisten worden gebruikt. In tegenstelling tot volleybal, mogen geen andere lichaamsonderdelen gebruikt worden noch de open hand. Het is de bedoeling ervoor te zorgen dat het andere team de bal niet meer kan terugspelen.

—————————————————————-

In hun allereerste EK eindigden de heren op een 9e plaats, uit 10 deelnemende landen.


WK 2019 – Winterthur
De mannen van de Belgische ‘Red Jellyfists’ Nationale ploeg Vuistbal hebben de voorbije week het Wereledkampioenschap Vuistbal gespeeld te Winterthur, Zwitserland. Dit was het eerste WK voor de Belgische mannen, die nog maar 3  jaar geleden gestart zijn. 
De teamsport vuistbal werd pas in 2016 geïntroduceerd in België, maar wint elk jaar meer bekendheid. De sport heeft iets weg van volleybal, maar wordt enkel met de vuisten gespeeld. Vorig jaar reisde het Belgisch mannenteam naar Adelmannsfelden (Duitsland) voor hun deelname aan het Fistball Men’s European Championship, waar ze 9de eindigde, net voor Nederland.

In de poulefase dit jaar kwamen de Red Jellyfists uit tegen Tsjechië, Nieuw-Zeeland, Polen en Servië. Een zware poule, waar de nationale ploeg helaas 5de eindigde. Tijdens het daaropvolgend mini-toernooi voor de laatste 6 plaatsen zagen de talrijke supporters België wel met duidelijke marge winnen tegen Nederland (3:0), Japan (3:0) en Australië (3:0), waardoor het nationale team mocht strijden voor een 15de plaats.
De plaatsingsmatch was een ware thriller, waar België opnieuw uit kwam tegen Australië. In een stadion met +- 3000 supporters, talrijke media en livestream, kwam België al gauw 2:0 in sets voor. De Australiërs kwamen echter terug tot 2:2 in sets, waarna de Red Jellyfists alles gaven en de mannen van ‘Down Under’ konden verslaan in de laatste set met 12:10 in punten.
Bert Stoelen, verdediger en voorzitter van de Belgische Vuistbal Associatie: “We zijn zeker tevreden over onze 2de deelname aan een internationaal toernooi. We zijn nu 15de, ofte vierde-laatste, dus we gaan in stijgende lijn (voorlaatste op het EK). Ook ons spel is beter. We voelen zeker ook een opmars in vuistballend België: niet alleen hebben we ons spelersaantal verdubbeld en sponsors gevonden zoals irex consulting en Privasphere, de livestream van onze matchen was ook druk bekeken. Tenslotte hopen we ook lokaal ons meer te verankeren: met 3 spelers uit Zandhoven en 8 uit het Antwerpse in het nationale team dragen we toch een zekere trots die we willen uitbreiden.
Volgend jaar staat er een Europees kampioenschap in Italië voor de mannen en een Wereldkampioenschap in Chili op het programma voor de vrouwen. “Daar zullen we toch nog heel wat fondsenverwerving voor nodig hebben”, aldus Bert. “Ook extra leden zijn altijd welkom, vuistbal is zeer inclusief en een grote familie.”
Geïnteresseerden kunnen altijd een kijkje nemen op de website www.bfa-vuistbal.be of op de Facebook-pagina van de Belgische Vuistbal Associatie. “We trainen wekelijks op zondag in Zandhoven en op dinsdag te Leuven, waar iedereen altijd welkom is”.

Spelers:
Bert Stoelen ©, 1992, Zandhoven
Pieter Jantcheff, 1992, Zandhoven
Sander Koyen, 1990, Minderhout
Rick Voeten, 1990, Turnhout
Ruben Van Beirendonck, 1992, Pulle
Maarten Van Staay, 1997, Wuustwezel
Jasper Vanpoecke, 1992, Peer
Francis Cocx, 1992, Rijkevorsel
Toon Dehaene, 1991, Rijkevorsel
Coach: Harmut Maus, Duitsland
Voorzitter: Bert Stoelen, 1992, Zandhoven

Op hun eerste WK werden de heren 15de, uit een deelnemersveld van 18 ploegen.