België eindigt op een 6de plaats op de Men’s Nations Cup 2021 te Schneverdingen

Na lang, zeer lang wachten was het dan toch eindelijk tijd voor onze mannen om nogmaals te verschijnen op het internationale toernooi. Hoewel het officiële Europees Kampioenschap in Kaltern werd uitgesteld naar Juni 2022, had de EFA (European Fistball Association) toch nog iets moois in petto: van vrijdag 1 oktober tem zondag 3 oktober was er de 2021 Nation’s Cup in Schneverdingen, een van de bakermatten van het Duitse vuistbal en thuisplaats van Duitse bondscoach Olaf Neuenfeld.

De aanwezige landen in Schneverdingen voor de Nation’s Cup 2021. Credits to Uwe Spille.

Onze eigen Red Jellyfists hadden, na een ietwat korte voorbereiding met enkele trips naar bondscoach Hartmut Maus in Solingen, toch een mooie selectie op poot kunnen zetten: een mix van ervaren spelers met Rick, Sander, Bert en Maarten; en nieuwkomers Jorun, Mattis, Wout Rits en Wout Jacobs. Een laatste trainingsdag in Schneverdingen op donderdag, en dan kon het toernooi beginnen!

Selectie van Team Red Jellyfists! Credits to Uwe Spille
Openingsceremonie Nations Cup Schneverdingen. Credits to Joke Hemeryck

Het toernooi-format was zeker interessant: met maar 6 landen in totaal voor het toernooi, speelde iedereen tegen elkaar. Dit betekende voor ons als relatieve nieuwkomers dat er gespeeld werd tegen de toplanden. Een zeer moeilijke opdracht, maar anderzijds ook een enorm uitzicht om hieruit te leren, alsook om te kunnen spelen tegen de beste spelers ter wereld en enkele persoonlijke helden van de Belgische spelers.

Een van de lievelingen van onze spelers: vuistbal-god Marcel van Duitsland. Credits to Uwe Spille

Om niet onder te doen voor de andere landen, hadden de Red Jellyfists toch nog 2 troeven in handen: zoals gewoonlijk ‘wonnen’ we alvast het spelersbanket op zaterdag met een leuke biermand als geschenk en een fantastische speech van vuistzitter Sander Koyen, waarbij een staande ovatie niet had misstaan. Ten tweede stond België ook met volledig nieuwe shirts op het internationaal toernooi! Als deel van onze eigen shirtwedstrijd voor de designs van de shirts, en gefabriceerd door onze officiële shirtleverancier en sponsor Fistwear, konden we uitpakken met topdesigns en zelfs 10% betere performantie vanwege de carbon-fiber lining.

De nieuwe Fistwear carbon-lined shirts van team Belgium, voor 10% betere performantie! Credits to Joke Hemeryck

Vrijdag en zaterdag vonden alle matchen in de voorrondes plaats. Voor gedetailleerde matchverslagen (en foto’s) kunt u alvast terecht op onze Facebook-pagina. De meest merkwaardige matchen waren o.a. deze tegen Zwitserland, eerste match en uiteindelijke finalist in de Nation’s Cup waar onze Belgen toch een mooie 5-11; 5-11 heeft kunnen neerzetten.

Match tegen Zwitserland met man van het toernooi Raphael Schlatinger. Credits to Joke Hemeryck

De belangrijkste match in de voorrondes tegen Denemarken kon helaas ook niet gewonnen worden, waar België 7-11 en 8-11 verloor, tegen een meer ervaren Denemarken.

Superaanval van Rick Voeten. Credits to Uwe Spille.

Ook de match tegen Duitsland was interessant, waar onze spelers veel ervaring heeft kunnen opdoen en uiteindelijk toch nog een 6-11; 4-11 uit de brand sleepte.

Match tegen Duitsland. Credits to Uwe Spille
Prachtige vliegende save van Bert Stoelen. Credits to Uwe Spille.

Na 6de te eindigen in de voorrondes, speelde de Red Jellyfist nog een vriendschappelijke partij tegen het Refugee Team komend uit Hamburg. Deze werd overtuigend gewonnen en gaf onze spelers een vertrouwensboost. Eindstand in deze wedstrijd was 2:1 in sets voor Team Belgium, met setscores 12:10 ; 5:11 ; 11:6.

De winnende match tegen team Refugees. Credits to Joke Hemeryck
Maarten Van Staay met een indrukwekkend duik. Credits to Uwe Spille.

Op zondag speelde België dan hun match voor de 5de plaats, opnieuw tegen Denemarken. Het was erop of eronder voor onze Red Jellyfists, met in totaal wel 6 setpunten bijeen geraapt door het team, waarvan er helaas 0 konden worden verzilverd. Eindstand van deze ‘best of 5’ was 3-0 in sets voor Denemarken, met setscores 11-13; 5-11; 12-14.
Na afloop van de match spraken we met enkele spelers en hoofdcoach Hartmut. De teleurstelling was groot, winst was mogelijk en een set nemen van de Denen was eigenlijk een evidentie.

Match tegen Denemarken voor de 5 plaats, met het nationale volkslied. Credits to Uwe Spille
Opnieuw een super toets van topaanvaller Rick Voeten. Credits to Uwe Spille

Zo eindigt België dus op een 6de plaats in dit internationaal toernooi. Toch kijken de Belgen tevreden terug op dit toernooi, met een enorm enthousiasme voor onze nieuwkomers en waardevolle lessen voor al onze spelers. Er wordt nu alvast uitgekeken naar het Europees Kampioenschap in Kaltern in Juni 2022, waarvoor de voorbereiding volgende week al zal starten.

Dank aan onze supporters en mediavrouwen Sarah en Joke! Credits to Uwe Spille

Vanwege de Belgische Vuistbal Associatie willen wij nog graag de organisatoren van TV Jahn Schneverdingen en de European Fistball Association bedanken voor de goede organisatie op een zeer korte termijn! Tenslotte ook nog een extra bedankwoord voor onze twee mediavrouwen Joke Hemeryck en Sarah Van Autenboer, alsook onze hoofdcoach Hartmut Maus!

Bondscoach Hartmut Maus. Credits to Uwe Spille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *