5 redenen waarom Vuistbal de sport voor jou is!

Het is bijna zomer, de vogeltjes tsjirpen en het zonnetje schijnt. Nog belangrijker, dankzij de nieuwe corona-versoepelingen mogen de mensen terug buiten komen voor groepsactiviteiten. Geen gewandel meer per 2, maar échte sporten. Wil jij deze gelegenheid ook aangrijpen om eens iets nieuws uit te proberen? Of ben je gewoon benieuwd wat vuistbal is, en of het wel iets voor jou is?
Zie hier dans onze lijst met 5 redenen waarom vuistbal de sport voor jou is!

1. Een sport voor iedereen, een gemeenschapssport!

Als amateursport heeft vuistbal de verantwoordelijkheid om een gastvrije, open en ook gemeenschaps-gerichte omgeving te bieden, vooral voor opkomende sporten. Het idee van “Sport voor allen- een sport voor iedereen” staat centraal in de filosofie en missie van vuistbal en de IFA/BFA en dat is precies wat de sport van vuistbal zou moeten vertegenwoordigen. De vuistbalgemeenschap nodigt iedereen uit om deel uit te maken van deze grote, wereldwijde vuistbalfamilie om samen de sport te beoefenen en te beleven. Daarom zorgen we er ook voor dat vrijwel alle vuistbal projecten en evenementen gratis zijn.

Het maakt niet uit tot welke leeftijdsgroep, religie, huidskleur of continent je behoort, vuistbal is een sport voor iedereen!

Zo heeft ook de Belgische Vuistbal Associatie dit mogen ervaren, van in de prille eerste dagen tot nu: steevast worden we met open armen ontvangen met een enorme gastvrijheid. Als opkomende natie kregen we de eerste jaren talloze uitnodigingen van spelers, landen en clubs om te participeren in toernooien, onze eerste vuistbaltraining te geven en materiaal ter beschikking stellen – telkens met daar een leuke Duitse BBQ aan gekoppeld met worst en gemütlichkeit.

De BFA die werd uitgenodigd door enkele Zwitserse vuistballers – ons eerste toernooi!

Zo dragen wij als de BFA ook bij tot deze gemeenschap, door onze nieuwe leden thuis te doen laten voelen, iedereen te accepteren en ook internationale bezoekers een thuis te bezorgen.

Samen gezellig genieten van een BBQ op onze jaarlijkse Ledendag.

2. Een sport voor absolute beginners tot die-hard vuistbal-experten

Heb je zin om een nieuwe sport te leren kennen, maar wil je niet eerst maanden spenderen om de basis aan te leren alvorens je écht de sport fatsoenlijk kan spelen? Ben je het beu dat je zelfs geen rally kan spelen bij volleybal zonder weken te hebben getraind? Geen probleem bij vuistbal!

Vuistbal is een relatief makkelijk te leren sport. Door de ‘bots’ regel heeft elke speler genoeg tijd om de bal te kunnen spelen en mooie rally’s te kunnen opzetten. De basistechniek kan worden aangeleerd tijdens een eerste sessie, daarna is het enkel kwestie van de techniek te verfijnen en goed te kunnen samenspelen als een team.

Toch nog niet zeker? Kom het gewoon zelf proberen! Elke training is open voor iedereen en iedereen is welkom. Elk jaar geven we ook initiatie-sessies en kennismakingsprojecten, waar er onmiddellijk beginners matchen kunnen worden gespeeld.

Zelfs deze 15-jarigen hebben geen enkel probleem om een eerste balletje te slaan tijdens hun sportdag

Toch al atletisch ingesteld en ben je meer op zoek naar een uitdaging? Ook hier geen probleem! Hoewel de introductie tot vuistbal makkelijk is, kan het niveau al snel sterk worden opgedreven – door snellere opslagen, goed teamspel en nog betere reflexen.

Vuistbal is en blijft een atletische sport, waar een goede versnelling, durf en sprongkracht een absolute meerwaarde zijn om toch maar dat ene extra punt te kunnen scoren.

Op een veld van 20x50m, moet je alles uit de kast halen om toch maar die ene bal te kunnen onderscheppen

Ook offensief kan het verschil snel worden gemaakt, met opslagen tot wel 120 km/h…

3. Start to Fist!

Dit jaar maken wij van de Belgische Vuistbal Associatie extra effort om iedereen aan het vuisten te krijgen, met ons initiatief ‘Start to Fist’ @Belgium!

Concreet houdt dit in dat wij alles op alles zetten om een introductie tot vuistbal zo laagdrempelig en makkelijk te maken als mogelijk. In mei hebben we al enkele initiatiedagen georganiseerd. Echter, al onze trainingen zijn open, gratis en vrijblijvend! Geïnteresseerd? Laat ons iets weten of kom gewoon langs, met dit jaar 3 locaties in België waar we jullie zullen verwelkomen:

Een van onze initiatiedagen in Zandhoven

Verder krijgt elk nieuw lid daarbij ook zijn/haar eigen vuistbal gratis en een invitatie tot de Belgische competitie.

Dit jaar zal onze ‘Start to Fist’ culmineren in onze jaarlijkse Belgische VuistbalBeker op zondag 22 augustus te Zandhoven. Op dit toernooi is iedereen welkom, maak gewoon een ploeg van minstens 5 personen en jullie kunnen meedingen naar de officiële Vuistbal Beker van België!

4. Corona-proof en met Summer Vibes!

Iedereen wil absoluut buiten komen deze zomer, en best ook nog eens corona-veilig. Niet getreurd: vuistbal is gemaakt voor beiden!

Hoewel vuistbal ook indoor kan worden gespeeld, is de voornaamste variant het buitenspel. Dit gebeurt op een grasveld met dimensies 20m op 50m voor 10 spelers. Ruimte genoeg dus, en met de nodige voorzorgsmaatregelen voorzien door de BFA minimaliseren we het risico op Covid.

Iedereen corona-veilig op de ceremonie van het Belgisch Kampioenschap 2020

Met de zomer in aantocht voorzien wij maar al te graag in een aangenaam buiten-gebeuren, met daarbij een klein hapje en drankje om optimaal te genieten van ‘den buiten’.

5. Internationale mogelijkheden

Buiten onze initiatieven voor beginners en in België, zijn we ook vaak actief in het buitenland. Jaarlijks zijn onze nationale ploegen – selectie nog steeds open voor iedereen – uitgenodigd voor Europese of Wereldkampioenschappen. Zo heeft België het vorige WK een respectabele 15de plaats behaald, met als belangrijkste prestatie Nederland te kunnen hebben verslaan.

Uiteraard is dit ook een leuke manier om te verbroederen met onze vuistgenoten uit andere landen en delen van de wereld.

De Belgian Red Devils tesamen met de Nieuw-Zeelandse All Blacks op het WK in Winterthur 2019

Buiten de internationale toernooien voor de nationale ploegen, zijn er ook nog meerdere internationale events gepland dit jaar, waar we afzakken met een onofficiële nationale ploeg of een Belgische club. Hiervoor is opnieuw iedereen welkom. De volgende events staan alvast op onze agenda:

  • Nationale ploeg: Wereldkampioenschap voor de vrouwen; 28 juli – 1 augustus in Grieskirchen, Oostenrijk
  • Open toernooi: Obersee Masters; 6-8 augustus; Jona, Zwitserland. Toernooi met verschillende niveaus. Achteraf mogelijkheid tot een heuse ‘vuistbalweek’!
  • Open toernooi: Widnau Masters; 14-15 augustus; Widnau Zwitserland. Toernooi met verschillende niveaus.
  • Nationale ploeg: Europees kampioenschap voor de mannen; 1-3 oktober in Schneverdingen, Duitsland
  • Open toernooi: CSIT Sports Games; 12 tem 17 oktober; Cesenatico in Italië. Dit toernooi wordt ook wel de “amateur” sport World Games genoemd, met 8000 deelnemers en 80 sporten, waaronder vuistbal

Deze internationale ervaringen zijn niet enkel een unieke opportuniteit om vuistbal-ervaring op te doen, ze geven ons ook de kans om enkele doelgerichte reisjes mee te pikken. Zo hebben we op een ‘standaard’ jaar meestal toernooien gepland in Denemarken, Hamburg, de Tafisa World Sports Games in Lissabon, enz.

Klaar om te vuisten en goed vertoeven onze de zon met de voor-Alpen in de achtergrond; in Jona, Zwitserland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *